Retrospektiv 2019-17

Detta är en återblick på veckan.

Nya målningar

Under veckan har jag fortsatt att rita och måla. Några motiv återkommer jag till, andra är nya (se nedan). Jag har fått frågan om mina målningar är till salu? Ja, jag kan tänka mig att börja sälja reproduktioner på akvarellpapper av hög kvalitet.

Respekt för människor

Natalie Kitroeff och David Gelles tar i denna artikel i The New York Times upp Boeings problem med tillverkningen av 787 Dreamliner och 787 Max. De skriver att Boeing ignorerade de kvalitetsproblem som anställda tog upp. Det påminde mig om en denna artikel av Bob Emiliani om “respekt för människor”. Glöm kvalitet om du inte har respekt för människor! Det kan aldrig reduceras till verktyg, formler eller modeller.

Kreativt tankearbete

Det är länge sedan sist jag skrev något i min serie om att organisera mellan och bortom. Idag skrev detta inlägg (på engelska) om något som kallas Lean Six Sigma, som driver statistisk processkontroll till sin fulländning. Lean Six Sigma presenteras som Lösningen (med stort L), medan tillämpningsområdet i själva verket är väldigt smalt — men det glöms liksom bort. Allt arbete som kräver någon form av kreativ tankeverksamhet är till sin natur oförutsägbart. Jag vet, därför att jag har försökt tillämpa statistisk processkontroll på mig själv, men det är en annan historia!

Uppdatering 2019-04-28: Det är inte bara det att det bara är en liten del av det vi gör som till sin natur kan styras med statistisk processkontroll. Det är bara en liten av det vi faktiskt gör som kan beskrivas med hjälp av processer. För vem kan beskriva hur man cyklar?

Dialog

Under veckan har jag fortsatt läsa David Bohms bok On Dialogue. Den är väldigt bra och rekommenderas varmt! Jag återkommer med en bokrecension.

Published by Jan Höglund

Jan Höglund has over 35 years of experience in different roles as software developer, project manager, line manager, consultant, and researcher. He shares his reading, book reviews, and learning on his personal blog.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *