Behövs “management”?

Behövs management för att vi människor ska kunna samarbeta? Jag är inte så säker på det, men det beror ju på vad vi menar med management. Jag skriver management i kursiv stil därför att en direkt översättning av ordet saknas i svenskan. Den bild jag har av management är en företagsledning som styr de resurser – människor och maskiner – som finns i företaget för att nå de mål ledningen har satt upp. Är det bra eller dåligt? Måste det vara så? Finns det alternativ?

Jag tror att management är en myt! Det är en myt som skyddar ledningens privilegier och som hindrar de ledda att ta ansvar för helheten. Begrepp som management gör att vi leds in i tankebanor som gör att vi inte kan se saker på ett annat sätt. Jag brottas med detta och söker efter alternativa synsätt och begrepp.

Det mest intressanta jag har hittat när det gäller alternativa styrelseskick är sociokrati. I början av juni hölls en sociokrati-kurs på Ängsbacka Kursgård i Värmland. Det är intressant att Ängsbacka, som kollektiv, tittar på alternativa styrelseskick.


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *